Palatul "Braunstein" - sala de expozitii a Uniunii Artistilor Plastici, locuinte la etaj

Monumente de arhitectură

Iasi, Iasi

Str. Cuza Voda 2

IS-II-m-B-03837

Palatul Braunstein este un monument de arhitectură (cod LMI IS-II-m-B-03837), construit la începutul secolului al XX-lea, în Iași. Clădirea adăpostește "Galeriile Cupola", sala de expoziții a Uniunii Artiștilor Plastici.

Impresionant prin somptuozitate, palatul a fost construit pe locul unor mai vechi construcții aflate în proprietatea lui Adolf Braunstein, un antreprenor evreu care deținea mai multe magazine în împrejurimi la acea vreme. Cupola palatului a fost inaugurată în 1915. De-a lungul timpului, clădirea a avut diverse funcții, printre care hotel, bancă, sediu de partid. În perioada comunistă, clădirea a fost naționalizată, funcționând aici, pentru o perioadă, Magazinul Victoria, apartamentele de la etaj având destinație de locuințe sociale. După căderea comunismului în 1989, unele părți din clădire au fost retrocedate, ulterior fiind răscumpărate, clădirea ajungând astfel în proprietatea primăriei.

În prezent, clădirea se află într-un stadiu avansat de degradare, având gradul de risc seismic 0, căutându-se soluții pentru a fi consolidată și restaurată.