Palatul Schulkovschy, azi sediul Consiliului Local al orasului

Monumente de arhitectură

Pancota, Arad

Str. Vladimirescu Tudor 68

AR-II-m-A-00639

Castelul Dietrich-Sulkowski este un monument istoric aflat în orașul arădean Pâncota. Castelul se află pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: AR-II-m-A-00639. Astăzi este sediul primăriei și al consiliului local din localitate.

Castelul a fost finalizat în anul 1840 devenind o clădire reprezentativă pentru barocul arădean. Baronul Dietrich a fost un iubitor al artelor, fapt adeverit prin prezența la castel a unor personalități precum Franz Liszt sau Jokai Mor. După moartea baronului proprietatea a revenit ginerelui său, prințul polonez Jozsef Schulkowschi. Din acest moment începe decăderea moșiei.

Odată cu moartea primei soții, baronul s-a recăsătorit cu o actriță de la Budapesta care era renumită pentru stilul de viață cheltuitor. Din această cauză, a fost nevoit să-și vândă rând pe rând proprietățile și în cele din urmă și castelul din Pancotă. Acesta a ajuns pe mână unor negustori evrei care l-au avut în proprietate printr-o companie anonimă. După cel de-al Doilea Război Mondial a fost naționalizat și a avut mai multe destinații astăzi fiind sediul Primăriei.

Are formă de U, cu trei aripi. Fațada principală este decorată bogat iar acoperișul are tigle care are formă de solzi. În interior încăperile sunt spațioase, iar sufrageria are o valoare artistică datorită ușilor de fier forjat și grilajelor de pe ferestre.