Palatul Telefoanelor

Monumente de arhitectură

Iasi, Iasi

Str. Lapusneanu Alexandru 22

IS-II-m-B-03932

Strada Alexandru Lăpușneanu din Iași (fosta Uliță Sârbească) este o stradă cvasi-pietonală din municipiul Iași, situată în centrul orașului și caracterizată printr-o densitate crescută de obiective și evenimente culturale. Este parte a perimetrului special de protecție „Centrul istoric și Curtea Domnească” (cod de clasificare IS-I-s-A-03504 din Lista monumentelor istorice din județul Iași).

Principala atracție turistică situată pe această stradă este Casa Catargiu – azi sediu al Muzeului Unirii – proprietate, de-a lungul timpului, a a mai multor familii boierești (Costache Catargiu, Constantinică Palade, Mihalache Cantacuzino-Pașcanu) și reședință a lui Alexandru Ioan Cuza și a Regelui Ferdinand I.

Strada începe în Piața Unirii (cu laterala nordică a Hotelului Traian și Hotelul Astoria) și se termină în Piața Mihai Eminescu (cu Palatul Telefoanelor și Corpul R al Universității Alexandru Ioan Cuza). A fost („ era artera cea mai animată a vechiului Iași, fiind locul preferat de promenadă a ieșenilor de altădată”) și este o stradă pietonală ce unește centrul istoric de zona universitară și de relaxare din Copou. Strada era căutată pentru restaurantele, cafenelele, cofetăriile, grădinile de vară și berăriile sale.

Este o stradă culturală, aici fiind situate diverse galerii de artă, muzee, cinematografe și tarabele buchiniștilor. În ultimii ani, aici se desfășoară festivaluri precum Noaptea Albă a Culturii, Festivalului Străzii Lăpușneanu sau Festivalul Umbrelelor.

La începutul secolului al XIX-lea, ulița Sârbească (denumirea de la acea vreme a străzii) făcea legătura intre ulița Goliei (actuala stradă Cuza Vodă) și Podul Hagioaei (în prezent Bulevardul Independenței), trecând pe lângă biserica Mitocul Maicilor și unindu-se cu ulița Lipscanilor (strada Vasile Conta) în prelungire până Biserica Sfântul Nicolae cel Sărac, înspre Copou. La mijlocul secolului al XIX-lea, ulița Sârbească a fost inclusă pe toată lungimea sa – prin Regulamentul Organic din 1832 – în proiectului numit Ulița Mare, alături de Podul Verde (Bulevardul Carol I de azi). Prin resistematizare, lungimea străzii a fost redusă semnificativ (de la 602 m în 1819), prin construcția piețelor Unirii și „Mihai Eminescu”.

A fost denumită astfel în 1866, în onoarea lui Alexandru Lăpușneanu, cel care a mutat capitala Principatului Moldovei de la Suceava la Iași (în 1564).