Palatul Toldalagi

Monumente de arhitectură

Targu Mures, Mures

Piata Trandafirilor 11

MS-II-m-A-15553

Muzeul de Etnografie și Artă Populară (în maghiară Néprajzi és Népművészeti Múzeum) este situat în Piața Trandafirilor nr. 11, în Palatul Toldalagi din Târgu Mureș. Clădirea este una dintre cele mai însemnate monumente ale orașului datând din secolul al XVIII-lea. A fost construit în stil baroc între anii 1759-1772 de contele László Toldalagi. Din anul 1984 adăpostește secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș.

Este primul și cel mai exigent palat nobiliar ridicat în Târgu Mureș după instalarea în oraș a Tablei Regești. Comanditarul clădirii a fost contele László Toldalagi, asesorul Tablei Regești. Construcțiile au debutat în 1759 și s-au derulat în mai multe etape până în 1772, când a fost terminată în întregime și aripa din spate. Meșterul proiectant al palatului a fost János Luidor, iar pe șantierul construcțiilor apărea pentru prima dată la Târgu Mureș – în calitate de antreprenor secund – Pál Schmidt, maestrul care urma să devină în curând o personalitate cheie în construcțiile orășenești. Realizarea statuilor și a detaliilor arhitecturale sculptate i-a revenit celui mai renumit sculptor din Transilvania acelor timpuri, Anton Schuchbauer. În prima parte a anilor 1940 palatul a găzduit banca Erdélyi Bank Rt. În cursul lucrărilor de reabilitare din anii 1960-1961 au fost amplasate în clădire sobele din secolul al XIX-lea, păstrate până în zilele noastre – unele provin din Castelul Haller din Sânpaul, altele din clădirile situate în Piața Bernády nr. 6, respectiv pe strada Jókai Mór nr. 26.

Fațada principală care încorporează șase axe de goluri abundent decorate constituie din punct de vedere artistic detaliul cel mai valoros al edificiului. Ancadramentul porții, evidențiat printr-o scotie adâncă, ocupă două axe în centrul fațadei. În câmpul aticului se poate remarca coroana cu nouă vârfuri și blazoanele cioplite din piatră ale familiilor conților Toldalagi⁠(fr) și a conților Wass. Acestea sunt înconjurate de stucaturi reprezentând grilaje rococo, motive vegetale, rocailleuri, volute. Acoperișul frânt al fațadei prezintă două lucarne cu ancadramente ovale din piatră, împodobite cu stucaturi care înfățișează draperii, rocailleuri și capete de turci. Vechile săli reprezentative de la etajul palatului prezintă de asemenea un decor în stuc exigent executat. Sala mare care se întindea pe întreaga lungime a fațadei, fusese compartimentată ulterior în două săli mai mici.